Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerlem és a szeretet lényege!!:)

A szeretet elsősorban nem egy meghatározott személyhez fűződő viszony; a szeretet magatartás, a jellem beállítottsága, amely meghatározza az illető személy viszonyulását, nem a szeretet egy bizonyos „tárgyához”, hanem a világ egészéhez.

– Erich Fromm

 

A szív gyakran jelképezi a szeretetet

A szeretet valaki vagy valami iránti ragaszkodásban, gyengédségben, önzetlen jóakaratban megnyilvánuló érzelem.

Mi a szeretet kívülről nézve?

Szeretjük a kellemes érzést kiváltó dolgokat, és nem szeretjük a kellemetlen ingereket. Ha egy másik ember kellemes érzéseket kelt bennünk, megkedveljük, és a sok kellemes érintkezés által megszeretjük (jól néz ki,tiszta, ápolt, illatos, kedves, jóindulatú, humoros, értelmes, megértő, szeret minket stb., stb.). Csupa kellemes inger.

Ha valaki ennek pont az ellentéte ,nem szeretjük meg. Ha valakit megszerettünk,elég ha rágondolunk,felidézzük az emlékezetünkből és ez is jó érzéssel tölt el minket,mert majdnem olyan mintha látnánk.Csak így nem a szemből érkezik az inger ,hanem a memóriából.

Tehát ez egoizmus mert azt szeretjük aki nekünk örömet ,kellemes érzést okoz.Ez persze nem baj ,nem kell elítélni az ilyesmit.Minek? A szeretetre szüksége van az emberiségnek,képzeljük el mi lenne nélküle:talán már nem is lenne emberiség

Az állatok is tudnak szeretni,mégpedig hasonló okból mint mi.A kutyákat mindenki ismeri ugye,de a verebek is tudnak szeretni csak legfeljebb nem minket ,hanem egymást.

 

MI A SZERELEM?   :

 

Szerelem az, amikor valaki annyira kitüntetett a számodra, hogy mindent azért teszel, hogy őt emeld. Amikor az álmai és a hibái együtt már egy Eszmét alkotnak, és te melléje állsz és kiállsz az eszme mellett mindennel és mindenkivel szemben. Ha viszonzott a szerelem, akkor ti ketten már egy közös lényt alkottok, amely addig van életben, amíg szeretitek egymást: úgy bújtok egymás szárnya alá, hogy közben egymást tartjátok röptötökben, és már nem is egymásért mozdultok, hanem ezt a közös lényt éltetitek. A szerelem a másik vélekedésére, gondolataira és álmaira irányuló tiszteletnek és szenvedélynek, valamint a hibáira és fájdalmaira irányuló együttérzésnek olyan szintje, amikor a hűséget éled meg a szabadság legmagasabb fokaként, mert a másik kitüntetettsége olyan magas, hogy semmi és senki sem tántoríthat el tőle; és mert a hűség bizonyul a lehetséges legkisebb meghozható áldozatnak őérte.

Mindeme teljes odaadás ellenére a szeretet és a szerelem nem elvárások teljes hiánya. Az igaz szerelmet és szeretetet is egyetlen elvárás nemesíti többé egy közös megállapodásnál: magának az Elvárásnak az elvárása. Az igazi szeretet és szerelem csupán egyetlen dolgot vár el a másiktól: hogy önmagával szemben legyenek magas elvárásai, és azoknak feleljen meg. A boldogság nyitja tehát ez: egyetlen elvárásod legyen: elvárások önmagával szemben - s tégy meg mindent azért, hogy azoknak megfelelhessen.” 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.